Μετάβαση στο περιεχόμενο

να τον ρίξουμε τώρα…

15 Οκτωβρίου 2009

Η εικόνα έρχεται από το παρελθόν, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2007 στην ίδια αίθουσα στον ίδιον χώρο που ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δεχόταν την επίθεση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Γιώργος το 2007

Ο Γιώργος το 2007

Στον ίδιον χώρο χθες στην ομιλία του προς την Κ. Ο. όλοι των χειροκροτούσαν, ακόμα και η Μιλένα που εκείνη την μέρα μαζί με τον Βενιζέλο και τον Σημίτη εκστόμιζε «ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ».

"να τον ρίξουμε τώρα"

"να τον ρίξουμε τώρα"

Αλλάζουν όμως τα πράγματα.

papan_1

Πρωθυπουργός

xerokrotima

Αν ρίχνανε τότε τον Γιώργο Α. Παπανδρέου σήμερα κανένας δεν θα πανηγύριζε με την μεγάλη νίκη που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και από τους πρωτεργάτες σε αυτήν την νίκη είναι ο Γιώργος.

3 Σχόλια leave one →
  1. incredibile permalink
    15 Οκτωβρίου 2009 1:27 μμ

    Ποια μεγάλη νίκη; Τους ίδιους ψήφους με το 2004 πήρε. Απλά η ΝΔ διαλύθηκε. Μη λέμε και ότι θέλουμε.

  2. seblepo permalink*
    15 Οκτωβρίου 2009 1:30 μμ

    ότι πεις…!!!

  3. rixtis permalink
    18 Οκτωβρίου 2009 8:54 μμ

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=214586&dt=27/09/2007

    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΩΔΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
    Ο αιφνιδιασμός Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007
    O ι γραβάτες που επιλέγει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου αντικατοπτρίζουν την ψυχική του διάθεση. Χθες επέλεξε έναν λαιμοδέτη στο καφέ της σκουριάς για να προσέλθει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, μια συνεδρίαση που σχεδόν όλοι περίμεναν να είναι μια τυπική διαδικασία και όχι η αρχή της μεγαλύτερης ίσως κρίσης στο ΠαΣοΚ με ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης. Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και τους βουλευτές που στέκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν. Τις προηγούμενες ώρες είχε καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές ότι θα τον στήριζαν στις επιλογές προσώπων για το προεδρείο της Βουλής, για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κυρίως απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στο Πολιτικό Συμβούλιο είχαν ήδη συμφωνήσει ότι θα παρέμενε ο ίδιος πρόεδρος ώσπου να γίνει η εσωκομματική εκλογή. Η θύελλα ξέσπασε τη στιγμή που ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των βουλευτών με ψηφοφορία. Οταν έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «σε αυτή τη μάχη θέλω να έχω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σαςώστε να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι.Και γι΄ αυτόζητώ να την εκφράσετε με ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασής μας» οι βουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν, ο ήχος όμως έσβησε τόσο απότομα όσα λεπτά χρειάστηκαν οι βουλευτές για να συνειδητοποιήσουν τι άκουσαν. Βλέμματα αντηλλάγησαν, ψίθυροι διέτρεξαν την αίθουσα, κάποιοι μονολογούσαν, άλλοι έσκυψαν στους διπλανούς τους. Τα φλας άστραψαν όταν ο κ. Ευ.Βενιζέλος σηκώθηκε από τη θέση του και ζήτησε τον λόγο.

    Παγερή ατμόσφαιρα
    Η κακή μέρα φάνηκε από τη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Παπανδρέου. Η ατμόσφαιρα ήταν παγερή· για πρώτη φορά οι βουλευτές δεν χειροκρότησαν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Ο ίδιος με έκδηλη αμηχανία χαιρέτησε όλους όσοι καθόταν στα πρώτα καθίσματα. Με τον κ. Κ.Σημίτη, ειδικά, αντάλλαξαν θερμή χειραψία και είπαν δυο- τρεις κουβέντες παραπάνω. Ο κ. Βενιζέλος μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και κάθισε στα έξω καθίσματα της αριστερής πτέρυγας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε μια συναισθηματική ομιλία ( «αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,συντρόφισσες και σύντροφοι, θα επαναλάβω αυτή την προσφώνηση γιατί δεν θέλω να ακουστεί τυπική.Θέλω να ξέρετε ότι την εννοώ,το λέω από την καρδιά μου » είπε), η οποία κατέληξε με πολλές αιχμές για «διαφοροποιήσεις που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματος», για το ΠαΣοΚ «που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό», αλλά και αυτοκριτική για τα δικά του λάθη. Το θερμότερο χειροκρότημα το απέσπασε όταν ευχαρίστησε τους βουλευτές που δεν εξελέγησαν. Αντιθέτως όταν είπε ότι «όσοι διψούν για εξουσία και μόνον εξουσίαας βρουν άλλο τρόπο να ξεδιψάσουν.Οσοι θέλουν την εξουσία για να την ξανακάνουν όργανο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής ας βρουν τον δρόμο που θα μας ξανακάνει ένα Κίνημασαν αυτό που ίδρυσε και ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου» λίγοι τον χειροκρότησαν. Ηταν ίσως μια ένδειξη των διαθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Εκνευρισμός

    Ο κ. Απ. Κακλαμάνης επεμβαίνει «πυροσβεστικά» και προτείνει η εμπιστοσύνη προς τον κ. Παπανδρέου να εκφραστεί διά βοής Τη στιγμή που όλοι συνειδητοποίησαν ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και ο ίδιος είχε αποσυρθεί στα ψηλότερα καθίσματα του προεδρείου, ο κ. Σημίτης άρχισε να παίζει εκνευρισμένος με ένα λευκό φύλλο χαρτί που είχε μπροστά του και ο κ. Βενιζέλος ζητούσε επίμονα τον λόγο. Ο κ. Ρέππας προσπάθησε να αποφύγει την παρέμβασή του αλλά δεν τα κατάφερε. Ο κ. Βενιζέλος, αφού τον χαρακτήρισε μεταβατικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του θύμισε ότι την προηγούμενη ημέρα του τηλεφώνησε για να του ζητήσει ένα σημείωμα, του είπε ότι θα ήταν μια πανηγυρική, ενωτική και σύντομη διαδικασία και ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου θα απηχούσε αυτό το πνεύμα. «Ερχόμαστε συντροφικά και καλόπιστα» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος «ακούμε την ομιλία,που δεν θα τη χαρακτηρίσω,κρατώ τα ενωτικά της χαρακτηριστικά,τον εξωστρεφή της χαρακτήρα, την ενθάρρυνση να πείσουμε τον ελληνικό λαό και να μην πληγώσουμε την παράταξη.Και τελικά, ξαφνικά βρισκόμαστε μπροστά σε απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης. Είναι βόμβα που υπονομεύει τις διαδικασίες που έχουμε συμφωνήσει. Δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε. Ξεχνάμε τη λεπτομέρεια της ήττας με τέσσερις μονάδες διαφορά» . Και αλλάζοντας τόνο απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, λέγοντας: «Σε παρακαλώ αγαπητέ μου πρόεδρε,σεβάσου την ενότητα του ΠαΣοΚ και τον πόνο της παράταξης.Μην επιμένεις στην πρότασή σου αυτή».

    Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο κ. Σημίτης, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος είπε ότι έπειτα από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα το θέμα της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο και η εκλογή του νέου προέδρου να ρυθμιστεί με συγκεκριμένη διαδικασία. «Απορώ πώς έρχεται εδώ αυτό το θέμαπου διασπά την ενότητα.Δεν είναι ο τρόπος για να αποφασίσουμε, θα είμαστε ταξινομημένοι. Εχω πει ότι δεν είμαι υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου,είμαι υπέρ της ενότητας του ΠαΣοΚ.Δεν συμφωνώ με την πρόταση αυτή» είπε.
    Παρέμβαση Κακλαμάνη

    ΑΠΕ/ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σηκώνεται και ρωτά αν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι Στα έδρανα οι βουλευτές είχαν σηκωθεί, από τις φωνές δεν ακουγόταν κανένας, ο κ. Ρέππας προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κ. Π. Ευθυμίου όρθιος φώναζε ότι είναι πολιτικά και καταστατικά ανεπίτρεπτο να γίνει ψηφοφορία, το ίδιο και η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Τότε πήρε τον λόγο ο κ. Απ. Κακλαμάνης . «Είναι δεδομένη» είπε «η εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Καταστατικό είναι ο αρχηγός του κόμματος.Δεν αντιλαμβάνομαι ποιος άσχετος με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου είχε αυτή την ιδέα. Σε τιμούμε όλοι.Αν υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος ως τις 11 Νοεμβρίου να το πει.Ολοι φανερά διά βοής να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας». Και συμπλήρωσε με δυνατή φωνή αλλά κλειστό μικρόφωνο «ποιος νοσηρός εγκέφαλος είχε αυτή την ιδέα.Κάποτε πρέπει να στήνονται στον τοίχο αυτοί που δίνουν τέτοιες ιδέες!». Κάποιοι βουλευτές που κάθονταν δίπλα στον κ. Βενιζέλο λένε ότι τον άκουσαν να προσθέτει «και αυτούς που τις υιοθέτησαν…» .

    Ο κ. Ρέππας προσπάθησε να αιτιολογήσει την πρόταση του προέδρου του ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι στην αίθουσα και ότι ο κ. Παπανδρέου ζητεί με δημοκρατικές διαδικασίες να νομιμοποιηθεί επειδή υπάρχουν κάποιοι τρίτοι, όπως είπε, που κινούνται πολιτικά σε βάρος του ΠαΣοΚ. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σηκώθηκε από τη θέση της και ρώτησε: «Υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι; Ας μη διχάσουμε το ΠαΣοΚ». Την ώρα εκείνη κάποιοι βουλευτές είχαν σηκωθεί να φύγουν, άλλοι σχημάτιζαν πηγαδάκια, έλεγαν ότι αισθάνονται ταπεινωμένοι και προσβεβλημένοι, οι Παπανδρεϊκοί δήλωναν άγνοια για την πρόταση αυτή. Ο κ. Ρέππας φώναζε από το μικρόφωνο: «Δεν έχει λήξει το θέμα.Ο πρόεδρος επιμένει να στηθεί κάλπη». Η συνεδρίαση διεκόπη, ο κ. Ρέππας πρότεινε να συνεχιστεί έπειτα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο κ. Κακλαμάνης επέμενε ότι δεν θα επιστρέψει κανένας για να ψηφίσει…

    Τη στιγμή εκείνη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος άκουγε τις αντεγκλήσεις με αποστασιοποιημένο ύφος χωρίς να κοιτάζει κανέναν στην αίθουσα, σηκώθηκε συννεφιασμένος, με σκυμμένο κεφάλι και άρχισε να κατεβαίνει αργά τα σκαλιά προς την έξοδο. Ο κ. Ρέππας δεν τον είδε και επέμενε από μικροφώνου ότι «ο πρόεδρος είναι στη θέση του και επιμένει στην πρότασή του». Γύρω από τον κ. Παπανδρέου συγκεντρώθηκαν αρκετοί βουλευτές, στην πόρτα όμως τον περίμενε ο κ. Α. Λοβέρδος . «Πρόεδρε, την εμπιστοσύνης μας τη έχεις. Γιατί επιμένεις στην κάλπη;» τον ρώτησε. «Επιμένω γιατί χρειάζομαι να μου δείξετε την εμπιστοσύνη σας προτού μπω στην αίθουσα για να αντιμετωπίσω τον Καραμανλή» του απάντησε.

    Η διέξοδος
    Η αίθουσα της Γερουσίας έχει δύο εξόδους, μία αριστερά και μία δεξιά. Κοντά στη μία σχηματίστηκε πηγαδάκι από τους κκ. Κ. Σημίτη, Ευ. Βενιζέλο, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Φλωρίδη και την κυρία Μιλένα Αποστολάκη . Συζητούσαν το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Παπανδρέου και τότε ο κ. Σημίτης ακούστηκε να λέει ότι στην περίπτωση αυτή θα εκλέξουν πρόεδρο το ίδιο απόγευμα. Στο πλατύσκαλο έξω από την άλλη αίθουσα πλησίασε τον κ. Παπανδρέου αρχικώς ο κ. Ευθυμίου και μετά οι κκ. Κακλαμάνης, Θ. Πάγκαλος , Δ. Ρέππας και η κυρία Φώφη Γεννηματά. Οι περισσότεροι του πρότειναν να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Κακλαμάνη και απεσύρθησαν σε ένα γραφείο για να συζητήσουν ήρεμα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Επειτα από λίγο ο κ. Ρέππας επέστρεψε σε μια μισοάδεια αίθουσα, όπου ζήτησε και έλαβε τη διά βοής στήριξη στον κ. Παπανδρέου.

Σχολιάστε